Tanácsok kertészkedőknek.

Kertészkedj velem!

Kertészkedj velem!

Hogyan gondozzuk a lilaakácot?

2015. május 03. - Szűcs Mariann

lilaakac_6.jpg

 

Sokak által ismert és nagyon kedvelt kúszó növény. Tavasszal (április vége- májusban) hozza hosszú, illatos kékes lila, fehér virágait. Művészeket, dalszöveg írókat is megihletett. " Lilaakácok, minek a szív, ha úgy fáj?" Ismerős?

 

Csavarodva kúszó növény

A kínai lilaakác (Wisteria sinensis) virágzás után hozza szárnyasan összetett leveleit, amivel sűrű árnyékot képes adni.
Ezért nagyon jól lehet pergolák növényesítésére használni, mivel kellemes idő van egy lilaakáccal befuttatott pergola alatt.
Évek alatt a törzse karvastagságúra fejlődik, ezt figyelembe kell venni, amikor helyet keresünk neki a kertben. Gyakran felmerül kérdésként, hogy milyen növényt futtassanak a kerítésre, ami gyorsan nő?
Drótfonatos, deszka palánkos kerítések befuttatására nem javaslom, mert rendkívül agresszív növekedésű, ezzel több kárt okoz.

lilaakac_2.jpg

Türelmes nevelő munkával kis fácska is nevelhető belőle, virágzás idején rendkívüli látványt nyújt.

Milyen növényt ültessünk?

Lila akác vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy oltással vagy szemzéssel szaporított növényt vásároljunk, ez a gyökérnyakon lévő megvastagodásból látszik.
A magvetéssel szaporított növények csak néhány év múlva vagy egyáltalán nem fognak virágozni.


Hová ültessük?

Ültetéskor, a helyének megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy sok virágot napos helyen fog hozni, félárnyékban, árnyékban ez lényegesen gyengébb lesz.
Erős karó gyökeret fejleszt, ezért lehetőség szerint mély rétegű talajba, átlagos körülmények közé ültessük.
A meszes talajt kevésbé kedveli. Levelei klorotikusak (sápadtak) lehetnek.

A bőséges virágzás eléréséhez ápolása leginkább az évi kétszeri erős visszametszésből áll, illetve júniusban adott nagyobb mennyiségű víz elősegíti a következő évi virágok fejlődését.

A lilaakác virágait az előző évben fejlődött, már fás hajtásokon hozza. A metszés célja, hogy annyi oldalhajtást hagyjunk meg a növényen, hogy az azokon fejlődő virágok ne legyenek zsúfoltak.

Hogyan alakítsuk ki a növényt támrendszer mellett?

Ültetés után a növényt karózni kell, ehhez kössük a vezérhajtást, amit 1 m magasságban vágjunk vissza, az oldalhajtásokat tőből távolítsuk el.
Az első nyár folyamán kössük a vezérhajtást a támrendszerhez és a fejlődő oldalhajtások közül válasszunk ki kettőt és azt is 45 º szögben rögzítsük, és vágjuk vissza 2-3 rügyre.
A többi oldalhajtást tőből távolítsuk el.

A második tavaszon a vezérhajtást vágjuk vissza az előző évben lekötözött oldalhajtások felett 1 méterrel és az előző évben lekötözött oldalhajtást most vízszintesen rögzítsük és egyharmad részét vágjuk le.
A második év nyarán a vezér és az oldalhajtásokat rögzítsük a támrendszerhez, az oldalhajtásokon fejlődő mellék hajtásokat vágjuk vissza 3-4 szemre.
Válasszunk ki még rögzítésre 1 pár oldalhajtást felfelé haladva, mint az előző évben és rögzítsük 45 º szögben. A tőből előtörő hajtásokat vágjuk le.
A harmadik tavaszon ismételjük meg az előző tavaszi metszés munkáit és folytassuk folyamatosan, amíg a kívánt felületet be nem futtatunk.

 

lilaakac_1.jpg

A kifejlett lilaakác metszése:

Egy idő után a lilaakác benövi a neki szánt teret ezután metszés feladata a méretének korlátozása és a bőséges virágzás elérése.
Minél gyakrabban metsszük annál több virágrügy fejlődik rajta, ezért nyáron kéthetenként az oldalhajtásokat vágjuk vissza 15 cm hosszúra.
A virágrügyeket fejlesztő hajtásokat kora tavasszal 2-3 rügyre vágjuk vissza.
A virágrügyek sötét színű gömbölydedek kissé szőrösek, a levélrügyek lapítottak, egy kis tanulmányozás után jól megkülönböztethetőek egymástól.

Így első olvasásra lehet, hogy ijesztőnek tűnik, mikor mit kellene csinálni, de legyünk bátrak, a lilaakác nem kényes növény, jól bírja, sőt igényli a metszést.

Még egy jó tanács!

A rövid virágos hajtást ne metsszük le, és nem viseli el, ha az idős fás részig vágjuk vissza.

 

lilaakac_3.jpg

 

lilaakac_4.jpg

 

lilaakac_5.jpg

 

lilaakac_7.jpg

 

Ezeket a képeket Budaörsön készítettem egy autó kereskedés parkolójában, két héttel azelőtt, hogy a kertekben megjelent volna a lilaakác virága. Ennyit tesz a kövek visszasugárzott melege.

Vannak más lilaakác fajok, ezek:

Wisteria brachybotrys - tarka lilaakác

Wisteria floribunda - japán lilaakác

Wisteria x formosa - mályva színű lilaakác

A kertészeti áruházakban találkozhatunk velük, érdemes tájékozódni róluk, mivel nem minden faj tud megélni a mi éghajlatunkon és talajainkon.

Szép napot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedj-velem.blog.hu/api/trackback/id/tr647426200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása