Tanácsok kertészkedőknek.

Kertészkedj velem!

Kertészkedj velem!

Ismered a datolyaszilvát?

2015. október 27. - Szűcs Mariann

 

A minap Hévízen volt dolgom az Okmámyirodában, s a hozzá legközelebbi parkolóban beállás közben lettem figyelmes egy idősebb datolyaszilva fára.
Az ágainak egy része áthajlott a szomszéd telek kerítésén keresztül, roskadásig tele éppen színesedő gyümölccsel.
A környékünkön több helyen is található ilyen fa, de ekkora terebélyeset még nem láttam, ezért telefont ragadva (fényképezőgép nem volt nálam) igyekeztem megörökíteni a látványt.

  

khaki_szilva_4.jpg

 

Néhány alkalommal már volt szerencsém enni a gyümölcsét is, nekem kifejezetten ízlett, úgy gondolom ha lesz megfelelő kertem ültetek én is egy fát.

Mit érdemes tudni róla?

Japán, Kína, Korea az őshazája, de meghódította Görögországot, Olaszországot, és a Földközi-tenger vidékét is. A Diospiros kaki az ébenfafélék /Ebenaeacae/ családjának tagja.
Több, mint 1000 fajtáját szelektálták, amelyek méretben, alakban, színben és főleg ízben és csersavtartalomban különböznek egymástól.

A datolyaszilva lassan növő alacsony fa vagy bokor termetű, magassága 3-15 m között változhat.
Lombhullató, gömbölyű, laza bőven elágazó koronát nevel /hasonlít az almafához/.

Levelei: elliptikusak vagy tojásdadok, nagyok.
A levél felszíne fényes sötétzöld, a fonáka ezüstös barna szőrös. A levelek lombhullás előtt sárgára vagy narancsvörösre színeződnek, az első fagyok után kezdenek hullani.

khaki_sziva.jpg

Termése széles gömbölyded nagy méretű bogyó.
A terméshéj vékony, sima, fényes, éretten sárga, narancssárga vagy vörös színű.
A kezdetben kemény, lédús termése éretlen állapotban élvezhetetlen csersavakat tartalmaz.
Teljesen éretten lágy, puha termésben a csersavak részben vagy teljesen lebomlanak, édes ízűvé, zamatossá válik.

Hogyan szüreteljük?

A termést csészelevéllel együtt ollóval vagy késsel vágják le a hajtásról.

Felhasználása: a teljesen érett gyümölcsöt meghámozzák vagy héjából kikanalazzák, cukrozva, zöld citrom levével lecsepegtetve vagy jégkrémmel fogyasztják.
A gyümölcshúst saláták alapanyagának is használhatják, joghurtba vagy egyéb tejtermékekhez adják ízesítőnek. Lehet sütemény ízesítője, lekvár, zselé alapanyag.
A kakiszilva csészelevelek eltávolítása után lefagyasztható.
Utóérlelés szobahőmérsékleten 2-3 nap.

Szaporítása: magvetéssel, gyökérsarjakkal, szemzéssel és oltással történik.

Igénye: talajjal szemben nem igényes, de a szélsőségeket érdemes elkerülni.
Meleg, napos, északi hideg széltől védett helyen érzi jól magát.
Fiatal hajtásai fagyérzékenyek lehetnek.

khaki_sziva_3.jpg


Érdemes elgondolkodni rajta!

A hazai szaporítású egyedeknek jobb a fagytűrő képességük /-15-20 fokot is elviselik/, mint az olasz importból származó növényeknek.
Vásárláskor kérdezzük meg honnan származnak a növények!
Az import növény lehet, hogy mutatósabb, szebbnek látjuk, mint a hazait, de ne feledjük a hazai megfelelő gondoskodás mellett hamarosan mutatós lesz, míg az import lehet, hogy megsínyli a klíma változását.

Egy személyes tapasztalatot hadd osszak meg veletek.

Néhány évvel ezelőtt hazánkban ingatlant vásárló külföldi kerttulajdonos kakiszilvát szeretett volna, de akkorát, mint egy normál fa.
Nyelvi akadályok miatt nem tudtuk pontosan elmagyarázni a fent említett problémát, hát ültettünk olasz anyagot. Mindjárt ez első télen elrepedt a törzse, így tavasszal csak tőből hajtott ki.
Persze garanciában ki kellett cserélni.
A kérdéses kakiszilva azóta is él, már utolérte hajdani önmagát, csak nem abban a kertben.

Rosszul viseli az átültetést!
Ültetéshez inkább konténerben nevelt növényeket vásároljunk, mert rosszul viseli az átültetést.
Azt követően 2-3 évig érdemes télire a fagyok ellen takarni / a takaró anyag légáteresztő, szerves anyag legyen, pl.: szalma, kukoricaszár, juta szák stb./.

Víz és tápanyagigényes növény.
Ültetéskor az ültető gödör aljába érett marhatrágyát tegyünk.
A továbbiakban csak ősszel beöntözéssel juttassuk ki a tápanyagot.
Vegetációs időszakban a nitrogén túlsúlyos tápoldat a termésék hullását okozhatják.
Öntözést fiatal korban és később is meghálálja, nagyobb és több terméssel.

Metszés: általában nem igényel metszést, esetleg a korona alakításhoz.
Ha mégis szükség van metszésre azt a rügyfakadás után tegyük és a metsz felületet azonnal kezeljük le sebkezelővel, mert a seben keresztül képe kiszáradni a datolyaszilva.

Kártevői, betegségei hazánkban egyenlőre még nem ismertek.

Más fajok:

-Virginiai szilva- Diospiros virginiana: szép formájú, fagyálló díszfa. Alanyul szolgál a datolyasziva oltáshoz. A lótuszszilvához képest mérsékeltebb növekedésű, termései viszont jóval nagyobbak, jó ízűek, finomak, ha már megpuhultak.

- Lótuszszilva-Diospiros lotus: hazai parkjainkban is előforduló faj, a kemény teleket károsodás nélkül átvészelik. Nagy mennyiségben, csokrokban hozza cseresznye méretű terméseit, ami októberben érik sárga színű és a magas csersav tartalom miatt kevesek számára élvezhető a fogyasztása. Magas a díszértéke, és elsőrendű alany a datolyaszilva oltásához.

 

Forrás: Terebess gyümölcskalauz

További szép napot kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedj-velem.blog.hu/api/trackback/id/tr848026818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása