Tanácsok kertészkedőknek.

Kertészkedj velem!

Kertészkedj velem!

Hogyan gondozzuk a Hortenziát?

2015. március 20. - Szűcs Mariann

hortenzia.jpg

A hortenzia az üde, jó vízgazdálkodású, szerves anyagokban gazdag talajban érzi igazán jól magát. Talaját évenként érett komposzttal, savanyú tőzeggel javíthatjuk. Többnyire szórt fényre, félárnyékos helyre ültessük őket. A légköri és a talaj szárazságot rosszul viselik.

A hortenzia kissé fagyérzékeny, a nagyobb károsodástól télire lombbal, fenyőkéreggel, fenyőgallyal takarjuk be. Tavasszal amikor eltávolítjuk a téli takarót láthatóak lesznek az épen maradt részek.

Alakító metszés során a bokros alakot a hajtások visszavágásával érhetjük el. Ültetés során a sérült, gyenge, hajtásokat vágjuk le. A megmaradó hajtások egyharmad részét vágjuk vissza, így új hajtások fejlődnek.

A hortenziák rendszeres metszést igényelnek, hogy virágzásuk egyenletes legyen. Az elöregedett ágakat feltétlen távolítsuk el, mert idővel sűrű lesz az ágrendszere, fásodik, gyenge növekedésű lesz. Ez pedig befolyásolja a virágok mennyiségét és méretét is.

Hortenzia fajták

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) és a bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) az abban az évben fejlődött hajtások végén virágzik. Dús és gazdag virágzást úgy érhetünk el, ha tavasszal metsszük vissza, a gyenge hajtásokat tőből, az erősebbeket 3-4 szemre vágjuk vissza.

annabelle.jpg

A tölgylevelű hortenzia (Hydrengea quercifolia) kissé kényes (de szép növény), télire védeni kell, vastagabb takarással. Kora tavasszal metsszük, egészséges részig vágjuk vissza, az elszáradt hajtásokat vágjuk le, az elöregedett ágakat tőből távolítsuk el.

quercifolia.jpg

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla), a fűrészes hortenzia (Hydrangea serrata) és az érdes levelű hortenzia (Hydrangea aspera) virágrügyei az előző évben fejlődnek ki. Ebből adódik, hogy tavaszi metszéskor levágnánk a virágot is. Ezeket a növényeket nyáron, virágzás után vágjuk vissza ha szükséges, tavasszal csupán a régi virágokat és az elfagyott hajtásvégeket vágjuk le ( a következő ép szem felett).

kerti-hortenzia.jpg fureszes-hortenzia.jpg hydrangea_aspera_var_villosa.jpg

A visszavágás hatására fejlődő hajtásokon képződnek a következő év virágrügyei, ilyenkor öntözéssel, tápanyag utánpótlással erősíthetjük növényünket.

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) gyorsan fejlődik, árnyékba, félárnyékban érzi jól magát. Léggyökereikkel bármilyen támasztékon meg tud kapaszkodni, begyökeresedés után gazdagon virágzik, főleg a hajtások felső harmadában. Az elvirágzott virágok télre is a növényen maradnak.

kuszo-hortenzia.jpg

Miért metsszünk?

Azért, hogy kordában tartsuk a növény növekedését és rendszeresen virágozzanakAz ültetést követő első tavasszal, a gyenge és sérült hajtásokat kell levágni. Későbbiekben a növény fejlődését metszéssel jól tudjuk alakítani. A hajtások a visszacsípés után elágaznak, ezáltal jobban be tudjuk fedni a támrendszert.

Amelyik hajtást nem rögzítettük a támrendszerhez, azt vágjuk le. Elvirágzás után minden olyan hajtást vágjunk le, ami túlnyúlik a támrendszeren. A kifele törő erős hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza. A kúszó hortenzia öve idővel felkopaszodik, a teteje pedig besűrűsödik. Ilyenkor ifjító metszést alkalmazunk, tavasszal minden hajtást vágjunk vissza, de ne bántsuk a vázat alkotó ágakat, ezt 2-3 éven keresztül ismételjük meg, így tudjuk az alsóbb részeken is bokrosodásra késztetni.

Legyen szép hortenziád!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedj-velem.blog.hu/api/trackback/id/tr987286073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása