Tanácsok kertészkedőknek.

Kertészkedj velem!

Kertészkedj velem!

Milyen virágot ültetünk tavasszal?

2015. április 12. - Szűcs Mariann

tavaszi_kinyilt_disz.jpg

 Amikor tél vége felé előbújnak az első szívet, lelket melengető napsugarak valahol mélyen megpezsdül az emberben az élet, valami mocorogni kezd. Mint amikor a földbe elvetett magban megindul az élet. Felszívja a környezete életet adó nedvességét és készül-készülődik, de még csak a belső energiája feszül neki a falnak, hogy a megfelelő pillanatban átlépje határait és megújult energiával robbanjon, csírázzon, fejlődjön.
Megmutassa, itt vagyok, figyelj rám, én vagyok a megújulás, a folytonosság.

 

Ébredő természet

 

Valami hasonlót sok ember él át, ki-ki a maga módján éli meg az energiák felgyülemlésének ezt a formáját. Vannak emberek, mint pl. én is, akik a napfénytől függenek.
Ilyenkor tavasszal, amikor az élet apró jelei megmutatkoznak, hamar lezárom a telet, annak minden szépségével és nehézségével, közben magam is új életre kelek.

Az újra éledés első jele nálam, hogy virágkereskedésben vásárolok kora tavaszi, többnyire hajtatott hagymás virágokat és egy csoportban elhelyezem a lakás olyan pontján, ahol a legtöbbet tartózkodom.
Ez többnyire a konyha és az étkező környékén fordul elő.

Ilyenkor nárcisz (többnyire kis virágú), jácint, tulipán, fürtös gyöngyike, Crocus, Primula (kankalin), a leggyakrabban beszerezhető növény. Ezeket különböző méretű cserépben 1-3-5 db hagymát összeültetve termesztik. A természetben, a kora tavaszi virágzású növények alacsony hőmérsékletet kedvelnek 8-15 ºC.
A fűtött lakásban ennél jóval melegebb van, ez a tény a kevesebb fénnyel párosulva, hozzájárul ahhoz, hogy az éppen bimbósan vásárolt növények 2-3 nap alatt kifejlesztik virágaikat, majd pár napon belül elvirágoznak.
Ez természetes, hiszen számukra a 20-25 ºC már túlságosan meleg.
Kint lehet, hogy még fagyokkal, havazással még utolsókat rúgja a tél, de az otthonban már tavaszodik.
Jó tudni, ha a lakásban van kevésbé meleg helyiség, az ott tartott tavaszi virágok lassabban fejlődnek ki és lassabban virágoznak el.

primula.jpg

 

Kedves összeállításokat készíthetünk. Kosarak, kaspók, tálak, cserepek stb. állnak rendelkezésünkre és egyéb kiegészítők, vesszők(pl. vadszőlő hajtásai, fűz ágak nyírfa ágak), figurák, díszítő elemek is helyet kaphatnak ilyenkor.

tavaszi-diszites.jpg

Ültessük a kertbe

Amikor elvirágoztak a tavaszi virágaink, érdemes azután is gondoskodni róluk, ne hagyjuk abba az öntözést, ne száradjanak ki. Tegyük kevésbé meleg helyre a cserepeket, és amikor már a kinti hőmérséklet annyira felmelegedett, hogy nem várhatók fagyok, lehetőség szerint ültessük ki a hagymákat, töveket a kertbe.
Ha nincsen kertünk, gondoljuk végig, ki az az ismerősünk akinek felajánlhatnánk virágainkat, ahelyett, hogy kidobnánk.

A tavaszi hajtatásra többnyire extra minőségű virághagymát használnak fel, kiültetés után előfordulhat, hogy a következő évben a virág nem lesz pont olyan, mint az előző évben, de ez többnyire természetes.

Még egy ötlet!

A hagymás növények (tulipán, nárcisz, jácint, Crocus, Iris stb.) jobban mutatnak a kertben és könnyebben kezelhetőek (amikor a levél leszáradásának időszaka van), ha csoportosan, foltszerűen ültetjük őket, nem pedig egyesével, egymástól távol.

iris.jpg

 

A hagymás növények levelei elvirágzás után a hagymát táplálják, majd szépen lassan elszáradnak, a növény a pihenő állapotába kerül.
Ilyenkor a száradó levelek többnyire nem nyújtanak szép látványt, viszont kár lenne idő előtt levágni azokat, hiszen a hagyma sínylené meg.
Ezért kertépítési szempontból célszerű alkalmazni azt az elvet, miszerint a hagymásokat társítsuk más, évelőkkel, cserjékkel, melyekkel jól kiegészítik egymást.

Hogyan is van ez?

Amíg az évelő, a cserje tavasszal lombtalan állapotában nem mutat sokat, addig a hagymás növények adják a díszítő értéket. Majd mikor a hagymások visszahúzódnak és már nem díszítenek, átveszik a szerepüket a társak, akik, addigra kilombosodnak, virágba borulnak, így jól megférnek egymás mellett.
Ezt az elvet inkább magán kertekben alkalmazzuk, közterületeken nem jellemző.
Jó megoldás az is, amikor a hagymákat a levelek leszáradása után felszedjük, megjelöljük, szellős ládában, dobozban, száraz, hűvös helyen pihentetjük az augusztus vége- szeptember eleji kiültetésig (esetleg hagyma kosárba a könnyebb kezelhetőség miatt).

A kankalinnak (Primula) a kert félárnyékos részén keressünk helyet, a délelőtti nap érje, de a déli- délutáni perzselő nap ne, nem viselik el. Gyakran a nyári nagy melegben leszáradnak a levelei, majd tavasszal újra kihajtanak. Szerencsés megoldás lehet, ha fa vagy cserje alá vagy annak vetett árnyékába tudjuk ültetni őket, így a naptól való védelem biztosított és amíg tavasszal a bokrok dísztelenek, levéltelenek , a tövében pompázó virágok pótolják ezt a hiányosságot.

Árvácska (Viola x wittrockiana)

Később, mikor az idő melegszik, az erős fagyok elmúltak az árvácskáknak jut fontos szerep.
Alapvetően 3 félék: - kis virágúak, - nagy virágúak, - futók.

Nagyon gazdag a szín választékuk.

A kis virágú árvácskák sok apró virágot fejlesztenek, gazdagon virágoznak, sokféle módon alkalmazhatóak, szabadföldbe, edénybe, ládába, sírokra. Szabadföldi ültetésnél megfelelő db/m2 számot ültetve összefüggő virágszőnyeget alakíthatunk ki.
Nekem ők a kedvenceim az árvácskák között.

arvacska_1.jpg

 

arvacska_3.jpg

 

arvacska_4.jpg

 

arvacska_6.jpg

 

viraglada_3.jpg

 

A nagyvirágú árvácska a legrégebben ismert mindközül. Széles körben alkalmazható. Személyes véleményem, hogy a kisebb díszértékkel bír egy tő agy azonos méretű kisvirágúval szemben.

 

nagyviragu.jpg

 

A futó árvácskák elsősorban virágládába, tálba, felakasztható kaspóba valók. Növekedésükkel eltakarják az edényt, túlnövik azt, így nagy a díszítő értékük.

Az árvácskák elvirágzott virágait érdemes rendszeresen leszedni, hogy ne érleljen magot, hanem inkább virágot hozzon.

Nefelejcs (Myosotis sylvatica)

Tavasszal ültethetünk nefelejcset, fehér, rózsaszín és a kék árnyalatai ismertek. Régóta kedvelt, kedves, finom, lágy megjelenésű növények. A virágaikat a lomb fölé emelik.
A szabadba kellő sűrűséggel ültetve gazdagon virágzó szőnyeget alkot, egészen a nyári nagy melegekig virágoznak.
Szinte minden tavasszal ültetek nefelejcset, a rózsaszín a kedvencem.
Idén tavasszal a virágládákba a téli díszítés helyére kék és fehér virágokat ültettem, nagyon kedvesek.
A kertbe, egy foltba ültettem rózsaszíneket és kékeket, jól megférnek a sárga Primulákkal.

viraglada_4.jpg

 

viraglada.jpg

 

Május elején, amikor a kétnyáriak helyét átveszik az egynyáriak, a nefelejcsnek félárnyékos helyet keresek a kertben, és oda átmentem őket. Gyakran ezt a gondoskodást úgy hálálják meg, hogy elszórják a magjukat, és milliónyi palánta bújik elő. Ezeknek a növényeknek a színe már nem nagyon hasonlít a szülőre, de ez természetes, attól még nefelejcs.

nefelejcs.jpg

 

Százszorszép (Bellis perennis)

Nem szabad megfeledkezni a százszorszépekről, a fűben, gyepben gyakran előforduló Bellis perennis nemesített rokonairól sem. Gazdag a virág alak, méret, és színválasztéka.
Vannak apró gombszerű, féligtelt, telt, fésületlen kócos szirmúak.
Színük a fehértől a rózsaszín árnyalatain át a bordóig terjed. Vannak a virágzás során színváltóak is.
A hidegre, fagyra és a nagy melegre érzékenyek.
Magában is mutatós,de színeivel remekül kiegészíti az eddig felsorolt virágokat, főleg ha más a virág szerkezete, pl. nefelejcs.

viraglada_1.jpg

 

Nyári melegekben bokra kivilágosodik, fellazul, szétesik, magot érlel és elpusztul.

Gondozásuk rendszeres öntözés, elvirágzott virágok leszedése és foszfor túlsúlyos tápoldattal való öntözés.

Mire ezek a tavaszi virágok befejezik életciklusukat, addigra a kertészetekben megjelennek a különböző szebbnél szebb egynyári virágok, melyekkel benépesíthetjük teraszunkat, erkélyünket, ablakainkat, virágágyásainkat.

Szeretném néhány szóban megjegyezni, hogy ma jártam egy barkács áruház kertészeti osztályán, csak úgy kíváncsiságból. A kínálatban megjelentek az egynyári növények kis fejletlen palántái. Ezek még gyengék, a kicsi cserépben nem tudnak a fajra, fajtára jellemző erős, zömök egészséges tövet fejleszteni, nem érdemes ezeket megvásárolni. A gyenge, " nyifánca" palántákból aligha lesz erős, gazdagon nyíló növény.
A számukra még nem megfelelő időjárásról nem is beszélve.
Türelemmel várjuk meg a májust, hamar eljön, addig is élvezzük az évszaknak megfelelő virágok társaságát!

Nem hagyott nyugodtan a gondolat és visszamentem az előbb említett barkács áruházba és a szemléltetés kedvéért készítettem néhány fényképet, milyen palántákat ne vegyünk meg!

fejletlen_egynyari_palanta_1.jpg

 

fejletlen_egynyari_palanta_2.jpg

 

Szép, napsütéses napot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedj-velem.blog.hu/api/trackback/id/tr137358932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása