Tanácsok kertészkedőknek.

Kertészkedj velem!

Kertészkedj velem!

A metszés 2. – Ismered a növényedet?

2015. március 19. - Szűcs Mariann

komposzt.jpgTudtad, hogy a felaprított vékony ágak jó komposzt anyagok? Tudtad, hogy a csipegetéssel több kárt okozhatsz, mint hasznot? Segíts a növényednek, hogy egészséges legyen, gazdagon virágozzon és ne öregedjen el!

A metszésről szőlő első részben megtárgyaltuk a metszés fajtáit és a szükséges szerszámokat. A második részben további hasznos információkat osztok meg veletek.

Mit tegyünk a levágott ágakkal?

A metszés során keletkezett levágott beteg ágakat lehetőség szerint égessük el, így is csökkentjük a kártevők, kórokozók terjedését. Az egészséges vékonyabb ágakat (ha van) ágaprítóval felapríthatjuk, ami jó komposzt alapanyag. Jó szolgálatot tehet a kertben, mint talajtakaró anyag. Ilyen daráló gépet már régóta szeretnék beszerezni, de mindig elmaradt. Egyik feladatom lesz itt a tavaszban alaposan körüljárni a témát, megismerni a kínálatot, amikor valamilyen eredményre jutottam, megosztom veletek is.

chipper11.jpg

A csipegetéssel több kárt teszünk, hasznot!

Ilyenkor tavasszal van a cserjék, az örökzöldek és a fák fő ültetési ideje. Szabad gyökerű, konténeres és földlabdás növényeket tudunk vásárolni, ültetni a kertbe. Most a cserjék ültetésekor aktuális metszési feladatokról lesz szó.

A cserjék metszésének az a célja, hogy kialakítsuk, megtartsuk a természetes alakjukat és virágzó képességüket. Megfelelő metszéssel serkentjük a fiatal hajtások fejlődését és ezzel lassan lecseréljük az elöregedett részeket, ezzel a cserje fiatal, és erőteljes marad.

cserje.jpg

Alapvetően ne avatkozzunk be erőteljesen a növény fejlődésébe, inkább lehetőség szerint csupán szabályozzuk. A vesszők végének koncepció nélküli csipegetéssel (csak egy kicsit levágtam belőle, ne legyen olyan hosszú) több kárt okozunk, mint hasznot. A legtöbb cserjének jót tesz, ha az elöregedett ágait tőből levágjuk. A metszés egyik alapszabálya, hogy mindig rügy felett néhány milliméterrel, és ferde metszlappal vágjuk a vesszőket vissza.

Metszünk-e közvetlenül ültetés után?

Kanyarodjunk vissza az ültetés utáni metszéshez. A szakirodalomban azt olvastam, hogy a földlabdával telepített bokrokat ne vágjuk vissza. Ezzel én nem feltétlenül értek egyet. A tapasztalatom szerint vannak olyan cserjék amelyek határozottan szebben fejlődnek ültetés utáni visszavágás után. Viszont vannak olyanok amelyeket valóban nem kell vissza vágni, maguktól is hozzák a fajtára jellemző formájukat.

foldlabdas-cserje.jpg

Szabad gyökerű növényt vásároltál? Így vágd vissza!

A szabad gyökerű bokrokat ültetés előtt mindenképpen vágjuk vissza a következők szerint.

A kitermelés során sérült a gyökérzet, elveszítette a hajszál gyökerek jelentős részét. A sérült gyökereket ép részig vágjuk vissza, a többi gyökérből is vágjunk vissza néhány cm-t. (Azért, mert a friss és ép szélű seb hamarabb gyógyul, mint a roncsolt vagy beszáradt.)

Nehezebb rávenni magunkat a föld feletti részek visszavágására, de ezt is érdemes megtenni, mert később előnyét látjuk, amikor a cserje lendületes növekedésbe kezd. Ha fiatal, alig elágazó (1-2 vessző) a növény, bátran metsszük vissza a vesszőket 5-15 cm hosszúra. Az itt maradt rügyek kihajtanak, és gazdagon elágaznak majd.

A 3-5 elágazással rendelkező vagy idősebb (tovább nevelt) cserjék esetén a gyenge és az öreg vesszőket, ágakat tőből távolítsuk el, vágjuk le a befele növőket is, a megmaradt fiatal, hosszú vesszők kétharmad vagy háromnegyed részét vágjuk le bátran.

A megmaradt vesszőkön lévő rügyek kihajtanak és a talaj közelében dúsan elágazó bokrot kapunk. Ha nem vágnánk vissza a vesszőket, akkor a hosszú hajtások végén lévő rügyek hajtanak ki tavasszal és hamarosan felkopaszodott, elöregedett cserjénk lenne, és akkor ifjító metszést alkalmazni már nehezebb.

Ismerd meg a növényed!

A metszéssel szabályozzuk a növényt, segítjük, hogy a fajra, fajtára jellemző alakját elérje, gazdagon virágozzon, egészségesés mindig jó erőben legyen, ne öregedjen el.

Ahhoz, hogy ezt megfelelően tudjuk végezni, meg kell ismerni a bokrainkat, mert a virágzás idejétől függ, milyen gyakran és milyen módon metsszük őket.

Tavasszal virágzók

Leggyakrabban három csoportba soroljuk a kertekben előforduló fákat és cserjéket.

Tavasszal virágzók: Ezeket a növényeket közvetlenül elvirágzás után vágjuk vissza, a hajtásnövekedés még ne induljon el. Általában 2-3 évenként ifjító metszést alkalmazunk, amikor tőből levágjuk az elöregedett ágakat, a hosszú egyenes vesszők egyharmadát levágjuk. Ezzel hozzásegítjük a bokrot, hogy minden része berakódjon virágrügyekkel, így gazdagon virágzik, és helyet adunk az új hajtások fejlődésének is.

Ide tartozó növények:

Sóskaborbolya
(Berberis)

berberis02.jpg

Júdásfa
(Cercis)

cercis.jpg

Japánbirs
(Chaenomeles)

japanbirs.jpg

 Korai virágzású iszalagok
(Clematis)

iszalag.jpg

Zanót
(Cytisus)

zanot.jpg

Seprőzanót
(Sarothamnus)

seprozanot.jpg

Aranyvessző
(Forsythia)

aranyvesszo.jpg

Díszalma
(Malus)

malus.jpg

Jezsámen vagy hamis jázmin
(Phyladelphus)

jazmin.jpg

Díszcseresznye
(Prunus)

-_prunus_serrulata_01_-.jpg

Fűz
(Salix)

salix.jpg

Közönséges gyöngyvessző
(Spirea x vanhottei)

gyongyvesszo-kozonseges.jpg

Japán gyöngyvessző
(Spirea japonica)

gyongyvesszo-japan.jpg

Nipponi gyöngyvessző
(Spirea nipponica)

nipponigyongyvesszo.JPG

Élesfogú gyöngyvessző
(Spirea x arguta)

arguta.jpg

Lonc
(Lonicers xylosteum)

lonc.jpg

Tatárlonc
(Lonicera tatarica)

tatarlonc.jpg

Aranyeső
(Laburnum)

laburnum.jpg

Viráglonc
(Kolkwitzia amabilis)

viraglonc.jpg

Boglárkacserje
(Kerria japonica)

boglarkacserje.jpg

Gyöngyvirágcserje
(Deutzia)

deutztia.jpg

Vérvörös ribizke
(Ribes sanquineum)

ribizke.JPG

Havasi ribizke
(Ribes alpinum)

havasiribizke.jpg

Tamariska
(Tamarix)

tamarix.jpg

Rózsalonc
(Weigela hybrida)

rozsalonc.JPG

Lilaakác
(Wisteria sinensis)

lilaakac.JPG

Korai nyáriorgona
(Buddlea alternifolia)

buddleja.jpg

Téli jázmin
(Jasminus nudiflorum)

telijazmin.jpg

 

Hamarosan jövök a további csoportokkal! Ha kérdésed van a tavasszal virágzókkal kapcsolatban, írj bátran!

Szép napot!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedj-velem.blog.hu/api/trackback/id/tr697283505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása