Tanácsok kertészkedőknek.

Kertészkedj velem!

Kertészkedj velem!

Fűre lépni szabad?

2015. április 17. - Szűcs Mariann

fuves_terulet.jpg

 

Szabad! Sőt kell is, egyébként hogyan ápolnánk a gyepet, pázsitot?

A tél nyomot hagy a gyepen is

A téli szürkeség elmúltával zöldbe borul a természet, fű, fa , virág. Kertünkben lévő gyep is lassan életre kel, különösen akkor, ha mi is teszünk érte.

Az éves kaszálások során bármilyen jó gyűjtős fűnyíróval vágjuk is a gyepet, mindig lesznek elszóródó fűszálak. Abban az esetben, ha nem gyűjtjük a nyesedéket ez különösen így van.
Az elhullott fűszálak elszáradnak, filcesednek és a talajon maradva elzárják azt a levegőtől, napfénytől, ami nem szolgálja a fű jó közérzetét.
Idővel a gyep ritkulni kezd és egyre nehezebben újul meg tavasszal.
A kora tavaszi gyepfenntartás ezeknek az elszáradt maradványoknak az eltávolításával kezdődik, un, gyepszellőztetéssel.

Milyen eszköz kell hozzá?

Ezt az ápolási munkát végezhetjük kézi gyepszellőztető gereblyével (éles gereblyének is nevezik) vagy gyepszellőztető géppel.

 

gyepszellozteto_gereblye_1.jpg

 

gyepszellozteto_gereblye_2.jpg

 

gyepszellozteto_gereblye_3.jpg

 

gyepszellozteto_gereblye_4.jpg

 

Hogyan csináljuk?


Kézzel

A kézi módszer alkalmazása során készüljünk arra, hogy egy nehezebb, idő igényes fizikai munka, aminek jótékony hatását a későbbiekben tapasztaljuk. Kisebb kertekben egyszerűbben kivitelezhető, a nagyobb kertet parcellákra osszuk be.
Válasszunk egy irányt és módszeresen megtartva azt, a szellőztető gereblye hegyes, éles fogait fektessük a talajra és kisebb szakaszokban húzogassuk magunk felé, mintha gereblyéznénk.
A gereblyére felhalmozódott száraz növényi részektől egyszerűen úgy szabadulhatunk meg, hogy a talajon a gereblyét magunktól eltoljuk, a nyesedék lejön és kisebb kupacokat képezzünk, így később az összegyűjtés egyszerűbb lesz.

Fontos hogy módszeresen haladjunk, ne maradjanak ki területek.

Amikor a választott iránnyal végeztünk gyűjtsük le a területről a felhalmozott anyagot, valószínűleg meglepetéssel szolgál majd a kupac mérete, de semmi gond.
A következő lépésben, az előző haladási irányra éppen merőlegesen ismételjük meg az előző folyamatot.
Itt is érdemes alaposnak lenni. Amikor ezzel is megvagyunk, akkor megszabadítottuk a gyepet a „szénától”, a tövek levegőhöz, fényhez jutnak.

Egy kis plusz feladat

Ha igazán alaposak szeretnénk lenni, akkor a gereblye éles fogaival a talajt is fel kellene „szaggatni”.
Ennek hatására a tömörödött felső talajréteg is levegőhöz jut, illetve a fű gyökereit kissé megszaggatva, elágazásra, sűrűsödésre készteti.
Ehhez a más szögben kell tartani a gereblyét. Nem kell megijedni vagy elnagyolni ezt a munkát, egy kis családi összefogással egész kis napot lehet együtt eltölteni, közben a napsugarakat hasznosítani lehet D-vitamin termelésre, így tavasz elején amúgy is híján vagyunk vele.

Géppel

A gyepszellőztető gépek hasonló megjelenésűek, mint a fűnyíró gépek, csak a  vízszintes vágókés helyén több függőlegesen vágó kés van. Ilyen géppel nem mindenki rendelkezik, hiszen egy évben általában egy alkalommal használjuk.
Érdemes körülnézni a kisgép kölcsönzők kínálatában és bérelni egyet.
A gyepszellőztető gép használata során ugyanazokat az elveket alkalmazzuk, mint a kézi munka során.
Nagy előnye, hogy egy menetben elvégzi az elszáradt növényi részek összegyűjtését, és a talajba vágva a szellőztetést és a gyökerek megszaggatását is.
Az így fellazított gyepen a frissen fejlődő hajtások tömött, zárt gyepet tudnak alkotni, ehhez szükséges a megfelelő tápanyag ellátás.

Ne feledjük!

A rendszeres öntözés és nyírás mellett fontos szerepe van a kiegyenlített tápanyag ellátásnak, ahhoz, hogy a gyep egész évben üde, zöld, dús és egészséges legyen.
Harmonikus, megnyugtató, szép, egészséges környezetet biztosítson a házi kertben és közterületen egyaránt.
A mezőgazdasági boltokban különböző gyártmányú és típusú gyepműtrágya kapható.
Érdemes alaposan tájékozódni.

A teljesség igénye nélkül néhány.

gyepmutragya_1.jpg

 

gyepmutragya_2.jpg

 

gyepmutragya_3.jpg

 

gyepmutragya_4.jpg

 

gyepmutragya_6.jpg

 

gyepmutragya_7.jpg


Különösen nagy gondossággal kell a rendszeresen öntözött pázsit és gyep tápanyag utánpótlását megtervezni. Mivel a rendszeres öntözés hatására a fű számára felvehető tápanyagok kimosódnak és idővel azt vesszük észre, hogy öntözünk-öntözünk mégsem dús és szép zöld a gyep, hát éhezik.

Gyeptrágyák típusai

Annak aki tudatosan gondozza kertjét egyes gyártók jól kombinálható gyeptrágyázási megoldásokat ajánlanak különböző hatástartammal és kiszórási gyakorisággal.
Azok számára, akik kevesebbet szeretnének vele foglalkozni, jó megoldást kínálnak a hosszú hatástartamú burkolattal rendelkező gyeptrágyák.
Ezek akár 8-9 hónap alatt adják le teljes tápanyagtartalmukat (de ehhez 21 ºC átlagos talajhőmérséklet szükséges). Az ilyen gyeptrágyákat évente egy alkalommal, tavasz elején március- áprilisban kell kijuttatni.

 

Ha a biztonságosabb és gyorsabb hatású műtrágyát szeretnénk, választhatunk rövidebb hatástartamú, lassú feltáródású gyepműtrágyát. Gyors eredményt ad, egy szezonban több alkalommal kell kijuttatni.
Kombinálva pl. gyomirtó kezeléssel, leromlott gyepeknél, illetve kora tavasszal gyors és látványos eredmény érhető el.
Hatástartamuk általában 2-3 hónap, márciustól- augusztusig alkalmazható. Ebben az esetben figyelni kell, hogy a hatástartam lejárta után megismételjük a műtrágyázást.

A gyeptrágyát kiszórhatjuk kézzel vagy különböző méretű gyepműtrágya szóró készülékkel.

keri_mutragy_szoro.jpg


Kézzel szórást olyan kertészkedők alkalmazzanak, akiknek van már gyakorlata, tapasztalata és az egyenletes szórás technikájának birtokában van.

Elmesélem saját történetemet a kézi műtrágya szórás kapcsán.

Réges-régen, mikor az esküvőmre készültem, a kertet szerettem volna nagyon széppé varázsolni, mégis csak kertészhez jönnek a vendégek. A fű nem volt valami üde, gondoltam egy kicsit megetetem.
Egy alkalommal esni kezdett az eső, én megörültem, a kiszórt műtrágya mindjárt be is mosódik majd a talajba.
Kaptam az esőkabátom és a vödröt és neki kezdtem a szórásnak, az eső meg esett szépen tovább.

Végeztem, nagyon meg voltam magammal elégedve, milyen jót tettem.
Igazán nagy meglepetés ért néhány nap múlva, amikor a fű olyan csíkos lett, mint a tigris bundája.
A nedves fűre rátapadt a műtrágya, leégette a leveleket. erre akkor persze nem gondoltam.
Nagyon elkeseredtem, a nagy jó akarásom hova vezetett?
A vendégeknek szereztem egy jó napot, új dizájnnal találkoztak.
Egy életre megtanultam, mit és hogyan?

A műtrágya szóró készülékek segítségével könnyebben és egyenletesebben tudjuk kijuttatni a gyeptrágyát. Különböző méretűek állnak a kertészkedők rendelkezésére.
Aszerint válasszunk, mekkora gyepet szeretnénk ápolni?

Alkalmazása egyszerű!

Első alkalommal földre terített fólián végezzünk próba szórást, lássuk milyen és mekkora szórásképe. Azután a kertben jelöljük be a szóráskép szélességét egy kis átfedéssel, szemünkkel nézzünk ki egy szemben lévő pontot és egyenletes tempóban, egyenesen haladjunk a kinézett pont felé.
A fordulóknál legyünk figyelmesek. A munka befejezése után a tartályban maradt műtrágyát öntsük ki, szükség esetén mossuk át.

gyepmutragyazas.jpg

 

Szép napot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszkedj-velem.blog.hu/api/trackback/id/tr717375698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása